அரசன்
Tamil
Etymology
Etymology tree
Inherited from Proto-South Dravidian *aracan, borrowed from Sanskrit राजन् (rājan), from Proto-Indo-European *h₃rḗǵs, from *h₃reǵ- + *-s.
By surface analysis, அரசு (aracu, “government”) + -அன் (-aṉ, masculine suffix).
Cognates and Doublets
Pronunciation
- IPA(key): /ɐɾɐt͡ɕɐn/, [ɐɾɐsɐn]
Audio: (file)
Noun
அரசன் • (aracaṉ) (masculine)
Declension
| singular | plural | |
|---|---|---|
| nominative | அரசன் aracaṉ |
அரசர்கள் aracarkaḷ |
| vocative | அரசனே aracaṉē |
அரசர்களே aracarkaḷē |
| accusative | அரசனை aracaṉai |
அரசர்களை aracarkaḷai |
| dative | அரசனுக்கு aracaṉukku |
அரசர்களுக்கு aracarkaḷukku |
| benefactive | அரசனுக்காக aracaṉukkāka |
அரசர்களுக்காக aracarkaḷukkāka |
| genitive 1 | அரசனுடைய aracaṉuṭaiya |
அரசர்களுடைய aracarkaḷuṭaiya |
| genitive 2 | அரசனின் aracaṉiṉ |
அரசர்களின் aracarkaḷiṉ |
| locative 1 | அரசனில் aracaṉil |
அரசர்களில் aracarkaḷil |
| locative 2 | அரசனிடம் aracaṉiṭam |
அரசர்களிடம் aracarkaḷiṭam |
| sociative 1 | அரசனோடு aracaṉōṭu |
அரசர்களோடு aracarkaḷōṭu |
| sociative 2 | அரசனுடன் aracaṉuṭaṉ |
அரசர்களுடன் aracarkaḷuṭaṉ |
| instrumental | அரசனால் aracaṉāl |
அரசர்களால் aracarkaḷāl |
| ablative | அரசனிலிருந்து aracaṉiliruntu |
அரசர்களிலிருந்து aracarkaḷiliruntu |
- Adjectival : அரச (araca)
Derived terms
- இளவரசன் (iḷavaracaṉ)
Related terms
See also
| Chess pieces in Tamil · செங்கள காய்கள் (ceṅkaḷa kāykaḷ) (layout · text) | |||||
|---|---|---|---|---|---|
| அரசன் (aracaṉ), ராஜா (rājā) |
அரசி (araci), ராணி (rāṇi) |
கோட்டை (kōṭṭai), யானை (yāṉai) |
அமைச்சர் (amaiccar), மந்திரி (mantiri) |
குதிரை (kutirai) | காலாள் (kālāḷ), சிப்பாய் (cippāy) |
| Playing cards in Tamil · சீட்டுக்கட்டு (cīṭṭukkaṭṭu), சீட்டு (cīṭṭu) (layout · text) | ||||||
|---|---|---|---|---|---|---|
| ஏஸ் (ēs) | ரெண்டு (reṇṭu), இரண்டு (iraṇṭu) |
மூணு (mūṇu), மூன்று (mūṉṟu) |
நாலு (nālu), நான்கு (nāṉku) |
அஞ்சு (añcu), ஐந்து (aintu) |
ஆறு (āṟu) | ஏழு (ēḻu) |
| எட்டு (eṭṭu) | ஒம்பது (ompatu), ஒன்பது (oṉpatu) |
பத்து (pattu) | மந்திரி (mantiri) | ராணி (rāṇi), அரசி (araci) |
ராஜா (rājā), அரசன் (aracaṉ) |
ஜோக்கர் (jōkkar), கோமாளி (kōmāḷi) |
References
- University of Madras (1924–1936), “அரசன்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press